Alternatieve zoekmachines

Google is met afstand de grootste zoekmachine ter wereld. Ikzelf maar elke dag gebruik van de dienst – en voor jou geldt waarschijnlijk hetzelfde!

Het Amerikaanse bedrijf domineert de zoekmachinemarkt en concurrenten komen niet in de buurt van een noemenswaardig marktaandeel. In Nederland is de dienst ook immens populair en is ‘googelen’ zelfs een opgenomen in de Dikke Van Dale.

De meeste van ons kennen zelfs geen alternatieve zoekmachines. Hoewel bij sommige de naam ilse.nl waarschijnlijk wel een belletje doet rinkelen. In de VPRO Gids-podcast Backspace werd recent aandacht besteed aan deze oer-Hollandse zoekmachine.

Wat is de beste alternatieve zoekmachine?

Om deze vraag te beantwoorden, heb ik een kleine test uitgevoerd.

Zo heb ik enkele van de meest populaire Google-alternatieven onderzocht en ze allemaal een dag lang als mijn standaardzoekmachine ingesteld. Daarna ging ik door mijn dagelijkse werk om te zien of ik iets belangrijks opmerkte.

Ik heb ook elke zoekmachine beoordeeld op zijn inzet om gebruikersgegevens en privacy te beschermen.

Dit zijn de resultaten.

#1: Startpage.com

Startpage.com is een Nederlandse privacyvriendelijke zoekmachine. Via de dienst kun je gebruik maken van het Google-algoritme, zonder daarbij de database van het bedrijf te vullen met jouw zoekvragen.

Startpage gebruikt uitsluitend resultaten van Google, waarvoor het bedrijf Google betaalt. Het is in feite dezelfde zoekresultaten, maar zonder de tracking.

Privacybeleid van Startpage

Startpage slaat je IP-adres niet op en maakt ook geen gebruik van zogeheten tracking cookies. Een stukje uit het privacybeleid:

Wanneer je bij ons zoekt wordt de zoekopdracht automatisch gestript van onnodige metadata zoals je IP-adres en andere identificerende informatie.

Als gevolg hiervan moet het bedrijf zich houden aan de algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Een Europese vordering die de gegevens van gebruikers beschermt.

#2: DuckDuckGo

Ben je het zat om gevolgd te worden online? Dan kan DuckDuckGo je daarmee helpen. Het is een uitstekende search engine die met een paar unieke features komt.

Unieke feature: !Bang

Bangs zijn snelkoppelingen waarmee je snel naar zoekresultaten op andere sites gaat. Als je bijvoorbeeld weet dat je op een andere site zoals Wikipedia of Amazon wilt zoeken, brengen bangs u daar het snelst.

Een zoekopdracht naar !W Napoleon brengt je rechtstreeks naar Wikipedia.