Crypto-begrippenlijst

Alle termen uit de wereld van cryptocurrency's die je helpen de onderwerpen beter te begrijpen.

AML

Acroniem dat staat voor Anti Money Laundering, een reeks internationale en nationale wetten die proberen te voorkomen dat criminele organisaties geld witwassen met behulp van cryptocurrency.

AMM

Automated Market Makers (AMM’s) worden door sommige gedecentraliseerde beurzen gebruikt om een gebrek aan liquiditeit op te lossen. Ze zijn een reeks slimme contracten die met een algoritme prijzen bepalen en pools van liquiditeit gebruiken om koop- en verkooporders automatisch uit te voeren.

API

Acroniem voor Application Programming Interface, API’s zijn hulpmiddelen voor softwareontwikkeling. Grote IT-bedrijven – zoals Microsoft, Google en Facebook – stellen ze beschikbaar aan ontwikkelaars, zodat ze gemakkelijk elk soort toepassing kunnen bouwen.

APR

APR staat voor Annual Percentage Rate. Het geeft aan hoeveel procent rente je in een jaar krijgt, zonder rekening te houden met samengestelde rente. Je hoort wel eens van JKP in DeFi en vooral bij rente- en stimuleringsprogramma’s gekoppeld aan liquiditeitsvoorziening.

APY

Annual Percentage Yield (APY) is het feitelijke rendement van een investering over een jaar. Het wordt niet alleen gebruikt in de beleggingsindustrie, maar ook in DeFi en in het bijzonder in yield farming functies en liquiditeitsvoorzieningsprogramma’s.