Maak je eigen bitcoin-adres aan

Wanneer je begint met crypto weet je waarschijnlijk nog niet wat een bitcoin-adres is. Ik ontvang regelmatig mailtjes met de vraag of ik mensen hiermee kan helpen.

De meeste willen zo snel mogelijk hun eerste coins kopen – meestal als de bitcoin koers flink aan het stijgen is.

Zoals deze e-mail:

Wat is een bitcoin-adres?

Een bitcoin-adres is een reeks van cijfers en letters en kan worden gebruikt om coins op te ontvangen. Je kan een bitcoin-adres gratis aanmaken. Bitcoin-adressen worden vaak vergeleken met bankrekeningnummers. Dit komt doordat je op beide ‘waarde’ kunt ontvangen.

Tóch zijn ze niet helemaal hetzelfde. Bij een rekeningnummer heb je namelijk een bank nodig en moet je daar een rekening openen. Dit hoeft in de wereld van crypto niet. Iedereen kan een ontvangstadres aanmaken – ongeacht of iemand anders daar ‘toestemming’ voor geeft.

Minder ingewikkeld dan het lijkt

Net als een IBAN (International Bank Account Number) is een crypto-adres op een bepaalde manier opgebouwd.

Én – net als een IBAN – ziet een crypto-adres er in eerste instantie wat apart uit, maar eigenlijk is het gewoon een ontvangstadres waar je coins op ontvangt.

Bitcoin-adres opzoeken in de blockchain

Iedere bitcoin-transactie wordt openbaar gepubliceerd. De ‘publicatie’ hiervan vindt plaats op de zogeheten blockchain – een soort grote spreadsheet die heel de wereld kan inzien!

Dit betekent dat we precies kunnen kijken wat het saldo van een bepaald ontvangstadres is. We kunnen alleen niet zomaar de eigenaar achterhalen. Bitcoin is dus pseudoniem. In de onderstaande afbeelding zie je dat ik een adres opzoek in een blockchain explorer.

Een explorer kun je vergelijken met een internetzoekmachine als Google. Alleen indexeert een explorer een blockchain en een internetzoekmachine webpagina’s.

Een bitcoin-adres aanmaken

Om een ontvangstadres aan te maken heb je een eigen wallet nodig. De Coinomi wallet voor iOS en Android is erg eenvoudig in gebruik en je kan er gratis je eigen adres verkrijgen.

Je kan de Coinomi wallet gratis downloaden in de Apple App Store en Google Play-Store. In het linkerzijmenu van de app kun je zelfs direct bitcoins kopen bij het Nederlandse BTC Direct. Super handig!

Veelgestelde vragen

Waar vind ik mijn bitcoin-adres?

Een bitcoin-adres kan je gratis aanmaken in de online Bitvavo-wallet. Heb je al een wallet? Dan kun je jouw adres terugvinden onder het tabblad ‘ontvangen’.

Hoe ziet een bitcoin-adres eruit?

Bitcoin-adressen zien er uit als een reeks cijfers en letters (en dat zijn het ook). Een bitcoin-adres kan op drie verschillende manieren beginnen: met een 1, 3 of bc1.

Hoe krijg ik een bitcoin-adres?

Een bitcoin-adres wordt automatisch gegenereerd door je wallet. Als je nog geen eigen wallet hebt, moet je deze als eerste aanmaken.