Dit zijn de 5 allerrijkste mensen ter wereld (in 2021)

Met een vermogen van ruim 178 miljard dollar mag Amazon-oprichter Jeff Bezos zich de allerrijkste man ter wereld noemen.

Dat blijkt ondermeer uit de Bloomberg Billionaires Index en cijfers van het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes. De top 5 allerrijkste mensen ter wereld wordt in 2021 gedomineerd door Amerikaanse tech-ondernemers.

1. Jeff Bezos (Amazon)

Jeff Bezos is een Amerikaanse ondernemer en de rijkste man van de hele wereld. Zijn bedrijf (de online webwinkel Amazon.com) groeide de afgelopen decennia uit tot ‘s werelds grootste online retailer.

Bezos legde zijn ambitieuze visie voor Amazon uit in een interview in 1999. Hij maakte duidelijk dat de focus van het bedrijf lag op ‘geweldige klantenservice’ en besprak zijn vastgoedstrategie. Bezos zei: “Er is geen garantie dat Amazon.com een succesvol bedrijf kan zijn. Wat we proberen te doen, is erg ingewikkeld.”

Amazon is in eerste instantie opricht als online boekenwinkel, maar groeide daarna snel uit tot dé alles-in-één winkel. Sinds maart 2021 is Amazon ook (volledig) beschikbaar in Nederland.

2. Bill Gates (Microsoft)

In 1975 richtten Bill Gates (samen met Paul Allen) het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft op. Jarenlang mocht Bill Gates zichzelf de rijkste man ter wereld noemen, maar inmiddels moet hij genoegen nemen met de tweede plek. Met zo’n 124 miljard dollar aan vermogen maakt het dat waarschijnlijk niet heel veel uit!

Microsoft werd een enorm succes en groeiende al snel uit tot het grootste softwarebedrijf ter wereld. Nog steeds is Microsoft heer en meester met het besturingsysteem Windows en softwareprogramma’s als Word en Excel (beide onderdeel van Microsoft Office).

Naarmate Bill Gates ouder is geworden, lijkt hij zijn ‘concurrenten’ ook beter te kunnen waarderen.

3. Mark Zuckerberg (Facebook)

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg heeft een vermogen van 108 miljard dollar. Sinds de oprichting heeft Zuckerberg (als CEO) nog altijd de dagelijkse leiding over het bedrijf.

Hoewel het gebruik van Facebook in Nederland ieder jaar afneemt, kan het social media platform iedere maand rekenen op 2,5 miljard actieve gebruikers.

Facebook heeft de afgelopen jaren zeer interessante aankopen gedaan:

In 2012 werd Instagram gekocht voor ‘slechts’ 1 miljard dollar. In 2014 werd ook WhatsApp overgenomen – maar hier moest Facebook toch écht iets meer betalen – voor maar liefst 19 miljard dollar.

Overigens laat niet elke concurrent zich overnemen. Zo weigerde Snapchat in november 2013 een gezamenlijk overnamebod van 3 miljard van Facebook en Google.

4. Elon Musk (Tesla)

Elon Musk werd geboren in Zuid-Afrika, maar staat inmiddels bekend als een Amerikaanse ondernemer. Hij is een échte Tony Stark en heeft meerdere succesvolle bedrijven op zijn naam.

De 2 bedrijven die eruit springen zijn:

  1. Tesla (maakt op grote schaal volledig elektrische auto’s).
  2. SpaceX (een ruimtetransportbedrijf dat ondermeer zijn diensten levert aan NASA).

Toch zijn dit niet de bedrijven waar Elon Musk zijn vermogen mee heeft verdiend. Zijn eerste miljoenen verdiende hij – met zijn broer Kimbal Musk – aan het bedrijf Zip2, dat werd overgenomen door Compaq voor 307 miljoen dollar. Elon bezette op dat moment nog zo’n 7% van de aandelen en werd door deal 22 miljoen dollar rijker.

Elon Musk wist dit geld goed te besteden. Met een vermogen van ruim 100 miljard dollar neemt hij een 4de plek in op onze lijst. In november 2019 kondigen hij ook de Tesla Cybertruck aan. De Cybertruck is ontworpen om te voorzien in de bruikbaarheid van een truck met de prestaties van een sportwagen.

De presentatie ging echter gepaard met een klein foutje:

5. Bernard Arnault (LVMH)

Bernard Arnault is de eerste niet-Amerikaan op onze lijst. Arnault de is oprichter en CEO van Louis Vuitton Moët Hennessy – een luxeconglomeraat met een beurswaarde van ongeveer 170 miljard euro.

Het vermogen van Bernard Arnault wordt geschat op maar liefst 86 miljard dollar. Het ondernemen lijkt daarnaast in de familie te zitten: Alexandre Arnault (een zoon van Bernard) runt het succesvolle Duitse RIMOWA.

Anonimiteit onder miljardairs komt blijkbaar ook niet voor. De enige kanshebber lijkt Satoshi Nakamoto – de bedenker van bitcoin – maar die komt nog wat miljarden tekort. De koers van bitcoin moet daarvoor nog wat meer stijgen.

De Bloomberg Billionaires Index is een dagelijkse ranglijst van ‘s werelds 500 rijkste mensen. Charlene de Carvalho-Heineken (van het bier) is de enige Nederlander in de lijst.