Stablecoins

Een stablecoin is een cryptomunt die gekoppeld is aan een officiële munteenheid. Dit betekent dat een stablecoin bijvoorbeeld dezelfde waarde kan hebben als de euro (EUR) of Amerikaanse dollar (USD).

Tether (USDT) is de meest gebruikte stablecoin – de coin is zelfs zo groot dat hij in de top 10 staat van meest populaire cryptocurrency’s. Een tether is altijd evenveel waard als een dollar. Dit komt doordat voor iedere tether die wordt uitgegeven, een dollar wordt gereserveerd.

Stablecoins hebben 2 belangrijkste functies:

  1. Een stablecoin is over het algemeen stabieler dan een normale cryptocurrency. Dit komt doordat stablecoins hun waarde ontlenen aan grote munteenheden. De functie is dus hier stabiliteit te bieden in een volatiele markt.
  2. Veel stablecoins worden voornamelijk gebruikt om andere cryptocurrency’s te kunnen kopen. Er zijn cryptobeurzen waar je bijvoorbeeld geen normale dollars of euro’s kan storten. Hier bieden stablecoins dus een uitweg.

Geen eigen blockchain

De meeste stablecoins beschikken niet over een eigen blockchain. Zij zijn bijvoorbeeld een token op de blockchain van Ethereum. Dit heeft als voordeel dat iedereen met een Ethereum wallet makkelijk de tokens kan ontvangen – zonder daarbij een nieuwe wallet aan te hoeven maken.

Je kan dus tether ontvangen op je etheradres dat met 0x begint. Een nadeel hiervan is dat je wel ethers (ETH) moet hebben om een stablecoin te versturen. ETH wordt in dit geval namelijk gebruikt als een soort brandstof, die je nodig hebt om de transactie uit te voeren.

Populaire stablecoins

Stablecoins beginnen een steeds belangrijkere functie te krijgen in de cryptowereld. Vrijwel alle grote bitcoinbedrijven willen dan ook hun eigen stablecoin uitbrengen.

Dit zijn een paar grote én veelgebruikte coins:

  • Tether (USDT)
  • USD Coin (USDC)
  • TrueUSD (TUSD)
  • Paxos Standard (PAX)
  • TerraUSD (UST)

Allemaal ontlenen ze hun waarde van de Amerikaanse dollar. Al deze coins zijn dus precies $ 1,– waard.

Er is slechts één stablecoin die zijn waarde ontleent van de euro.

USD Coin (USDC)

In Nederland en België is de vraag naar stablecoins relatief klein. Dit komt doordat je op grote beurzen vrijwel altijd met de euro kan betalen. Zo heeft een stablecoin op handelsbeurs Bitvavo weinig nut.

De Amerikaanse beurs Coinbase ziet er echter wel degelijk heil in en bracht in 2018 de USD Coin (USDC) uit.