Umbrel review

Soms zijn er nieuwe ontwikkelingen in de bitcoinwereld waar ons hart sneller van gaat kloppen; het Umbrel-project is zo’n ontwikkeling.

Umbrel is software die je gratis kunt downloaden en gebruiken voor je eigen lightning-node.

Voordat we verder ingaan op Umbrel, zullen we kort het zogeheten lightning-netwerk toelichten. Een van de grote vragen voor bitcoin als digitale valuta is of het gebruikt kan worden op globale schaal.

We hebben het dan niet over economische vraagstukken, maar puur over de technische capaciteit van het decentrale netwerk. Zal het in staat zijn om miljoenen transacties per dag te verwerken? Het lightning-netwerk biedt een veelbelovend antwoord op dit vraagstuk.

Het lightning-netwerk is als een extra laag verbindingen die over de blockchain is gebouwd en die de prestaties drastisch verbetert. Het stelt Bitcoin in staat om miljoenen transacties per seconde af te handelen tegen geringe kosten. Dit creëert mogelijkheden die verder gaan dan mogelijk is met traditioneel geld.

Hoe werkt het lightning-netwerk?

Het lightning-netwerk is een ‘second layer solution’, wat betekent dat het verder bovenop blockchain-technologie bouwt, maar ook off-chain features toevoegt. Het werkt door speciale betalingskanalen tussen gebruikers te openen waarmee je bitcoin direct kunt ontvangen of versturen (zolang het kanaal open is). Zodra het kanaal is sluit, worden de nieuwe saldo’s op de blockchain gepubliceerd.

Stel dat je een vriend wil betalen in bitcoin over het lighting-netwerk. Dan moet je als eerste een betalingskanaal openen en je lighting wallet aanvullen met wat bitcoins. Vervolgens kun je binnen het betaalkanaal zoveel transacties over en weer sturen als je wilt. Zolang jullie maar beide bitcoins hebben om te sturen. Allebei kunnen jullie er voor kiezen om het kanaal te sluiten, zonder dat daarbij de andere partij akkoord hoeft te gaan.

Wanneer een kanaal wordt gesloten, wordt de balans opgemaakt en wordt er één transactie op de blockchain gepubliceerd (zelfs als jullie onderling tientallen transacties hebben gedaan).

Een wereldwijd netwerk

Het lightning-netwerk probeert het openen van nieuwe betalingskanalen zoveel mogelijk te vermijden. Als het mogelijk is worden bestaande kanalen gebruikt. Als persoon A naar persoon B bitcoins wil sturen, hoeven ze niet samen een nieuw kanaal te openen. De betaling kan namelijk verlopen over het hele netwerk.

Volgens de zogeheten six degrees of separation-hypothese zal het lightning-netwerk in staat zijn om met een paar bestaande kanalen, de hele wereld te verbinden.

Blockchain is (nog steeds) de basis

Het lijkt erop dat het lighting-netwerk de functie van de blockchain als grootboek verandert, maar niets is minder waar. Hoewel transacties off-chain worden uitgevoerd, kan men nog steeds vertrouwen op de zekerheid van de blockchain. Een avondje in een restaurant is het ideale voorbeeld van hoe het lightning-netwerk werkt.

Als je uiteten gaat, betaal je niet iedere keer los als je een gerecht op tafel ontvangt. In plaats daarvan krijg je op het einde een bonnetje waar alles opstaat wat je hebt gegeten.

Alle gerechten zijn dus ‘samengevoegd’ op één rekening en deze betaal je dan ook met één pintransactie. Het restaurant en jij hebben alle bestelde gerechten (transacties) buiten het grootboek gehouden, totdat jullie ‘klaar’ waren en vervolgens één transactie ‘gepubliceerd’ in het grootboek van de bank.

Wil je meer leren over het lighting-netwerk? Bekijk dan de onderstaande video waarin Andreas Antonopoulos het uitlegt op een niet-technische manier.

Wat is Umbrel?

Tijd om terug te keren naar het onderwerp van dit artikel: het Umbrel-project. Umbrel is dus software die je gratis kunt downloaden en gebruiken voor je eigen lightning-node. De software kwam in de spotlight van verschillende cryptowebsites omdat de makers zich hebben gefocust op de user interface & user experience – oftewel de software ziet er gewoon strak uit.

Dat de software gebruiksvriendelijk is, klinkt voor sommige als niet zo relevant, maar het tegenovergestelde is waar. In het begin was het gebruiken van bitcoin wallets bijvoorbeeld een lastig iets. Inmiddels zijn er uiterst gebruiksvriendelijke wallets op de markt gekomen, waardoor steeds meer mensen toegang hebben tot bitcoin.

Umbrel downloaden en installeren

Wil je jouw eigen lightning-node hebben? Dan kun je de software van Umbrel proberen. Het is belangrijk dat je beseft dat de software nog in beta is! Dat wil zeggen dat er fouten in de software kunnen zitten en je Umbrel alleen wil gebruiken met kleine bedragen.

Hieronder volgt een beknopt stappenplan voor het installeren van Umbrel een Raspberry Pi 4. Umbrel OS is het besturingssysteem van Umbrel’s Bitcoin en lightning-node. Het is gebaseerd op Raspberry Pi OS (voorheen Raspbian) en gebruikt pi-gen voor maatwerk.

Let’s go

Je kunt Umbrel OS op dit moment draaien op een Raspberry Pi 3 of 4. Persoonlijk raden we je aan om voor een Raspberry Pi 4 te kiezen, omdat deze een stuk krachtiger is dan zijn voorganger.

Zo installeer je Umbrel OS:

  1. Download als eerste de nieuwste versie van Umbrel OS.
  2. Gebruik een image flasher zoals balenaEtcher om de image naar een microSD-kaart te flashen.
  3. Plaats vervolgens de microSD-kaart in je Raspberry Pi, sluit een externe SSD of HDD aan (op een USB 3-poort), koppel daarna de Pi aan op je router met een ethernetkabel.
  4. Als laatste zet je de Pi aan en open je de url http://umbrel.local/ op een apparaat dat verbonden is met dezelfde router. Houd er rekening mee dat het even kan duren voordat de url toegankelijk is.

Houd er rekening mee dat Umbrel OS de externe harde schijf volledig wist. Dit betekent dat alle gegevens die op de harde schijf staan volledig worden verwijderd en niet meer zijn terug te halen. Om Umbrel OS volledig te kunnen gebruiken, moet je externe SSD of HDD ten minste 750 GB aan capaciteit hebben (hoe meer hoe beter). Dit komt doordat Umbrel OS de gehele Bitcoin-blockchain download.

SSH

SSH is standaard ingeschakeld en je kunt de volgende inloggegevens gebruiken om in te loggen op je Umbrel-node.

  • Hostname: umbrel.local
  • User: umbrel
  • Wachtwoord: moneyprintergobrrr

Umbrel bevindt zich nog in een pril stadium en de verwachting is dat er af en toe iets kapot gaat. We raden NIET aan om het nu met echt geld op het mainnet te draaien, tenzij je echt #reckless wilt zijn.

Op Nyma zullen we het Umbrel-project goed in de gaten houden. Voor meer informatie over het project kun je kijken op de officiële website.