Bitcoin kopen

In dit artikel ga ik je precies laten zien hoe bitcoin kopen in zijn werk gaat! In deze uitgebreide handleiding leer ik je:

 • hoe je bitcoins koopt;
 • waar je allemaal bitcoin kunt kopen;
 • wanneer je bitcoins het beste kunt kopen;
 • en nog veel meer!

Mijn omgeving noemt mij een ‘bitcoin-expert’ – maar dat zal ik mezelf niet durven noemen. Tóch heb ik wel aardig wat ervaring in de cryptowereld.

Sterker nog: mijn eerste bitcoin kocht ik 7 jaar geleden!

Op 11 augustus 2013:

Dus ik kan je aardig wat vertellen over hoe (en waar) je het beste bitcoins kunt kopen en verkopen. In deze handleiding zal ik alles stap-voor-stap aan je uitleggen.

Laten we snel beginnen!

Stap 1: basiskennis

Zoals je hebt gezien betaalde ik € 77,23 voor mijn eerste bitcoin.

Sindsdien is bitcoin enorm in waarde gestegen – en dus ook het aantal euro’s wat je ervoor moet neerleggen. Gelukkig hoef je niet een hele bitcoin aan te schaffen. Dat zou namelijk een flinke smak geld zijn! Je kan bijvoorbeeld ook 0.01 bitcoin kopen.

In het volgende hoofdstuk leer je hoe bitcoin kopen precies in zijn werk gaat (en geef ik 7 gratis tips). Blijf dus lezen!

Maar eerst het volgende:

Ik heb 128 bitcoin-workshops geven en ontvang regelmatig dit soort e-mails. In de meeste gevallen kan ik iemand helpen, maar helaas niet altijd!

Uit mijn persoonlijke ervaring weet ik dus hoe belangrijk een goede basiskennis kan zijn. Bookmark deze pagina, zodat je de informatie nog altijd op je gemak kan teruglezen.

Bekijk ook deze video van VPRO Tegenlicht:

Stap 2: hoe kan je bitcoin kopen?

Om bitcoins te kunnen kopen hoef je geen computernerd of beleggingsexpert te zijn. Met apps als BLOX kun je direct uit de voeten.

In grove lijnen zien het stappenplan er zo uit:

 1. Download de BLOX-app

  De Nederlandse BLOX-app is de makkelijkste manier om te beginnen. Je kan de app gratis downloaden via de Google Play-Store of Apple App Store.

 2. Maak een account aan

  Een BLOX-account is gratis! Vul je gegevens in en gebruik de vouchercode: ‘NYMA’ bij je registratie. Je krijgt dan namelijk € 10,– tegoed.

 3. Kies bitcoin in het koersenscherm

  In het koersenscherm zie je alle coins die je kunt kopen via BLOX. Tik op bitcoin (BTC) om naar het bitcoinscherm te gaan.

 4. Open het koopscherm

  Tik op de gele koopknop om het koopscherm te openen. Voer een bedrag in en tik op ‘Ga verder’. Je krijgt nu een overzicht van je bestelling.

Stap 3: waar kan je bitcoins kopen?

Je kunt bitcoin en andere cryptomunten zien als een soort van belegging. Alleen kan je deze belegging niet kopen bij traditionele partijen.

Zo kun je (nog) geen bitcoin kopen bij de Rabobank, ING of ABN AMRO.

Er zijn echter genoeg Nederlandse bitcoinbedrijven waar je terecht kan. Bij deze bedrijven kan je op verschillende manieren in bitcoin investeren. 

Deze partijen zijn op te delen in 3 categorieën:

 • Bitcoin-apps
 • Bitcoin-wisselkantoren
 • Bitcoin-beurzen

Bitcoin-apps

Toen ik 7 jaar geleden mijn eerste bitcoin kocht, moest ik deze bewaren in mijn eigen bitcoin wallet. Een wallet is een digitale portemonnee waar je bitcoins in opslaat.

Zo’n wallet is handig als je met bitcoin wil betalen, maar voor mij is bitcoin een investering: ik geef liever mijn euro’s uit!

Daarom gebruik ik bitcoin kopen-apps. Dit zijn apps die bitcoin kopen en verkopen vanaf je mobiel mogelijk maken.

Er zijn 3 apps die ik kan aanbevelen: BLOX, Bitmymoney en Binance.

1. BLOX

Mijn favoriete bitcoin kopen-app is BLOX.

Zoals je kunt zien is de BLOX-app erg vriendelijk en helder. Het scherm hiernaast is waar alle coins te zien zijn die in de app beschikbaar zijn.

Naast bitcoin kun je in 30 andere cryptomunten handelen! Handig: want zo hoef je niet constant van app te wisselen.

De BLOX-app is gratis te downloaden voor iOS en Android. De app is ontwikkeld door de gelijknamige Nederlandse start-up BLOX en is gevestigd in Nijmegen.

Via de BLOX-app kun je naast bitcoin ook in andere cryptocurrency’s investeren. BLOX vraagt hiervoor – slechts – 1% handelskosten over een ‘trade’.

2. Bitmymoney

Een andere app voor het kopen van bitcoins is Bitmymoney. Deze start-up is gevestigd in Den Haag en is al een aantal jaar beschikbaar. Naast bitcoin kun je er ook litecoin en ether kopen.

Bitmymoney is ideale app als je jouw bitcoins naar je eigen wallet wil sturen die optie is er namelijk. Alleen als trading-app zijn de handelskosten van Bitmymoney te hoog.

3: Binance

Binance is van oorsprong een Chinees bedrijf dat gevestigd is op Malta. De Binance-app is enorm populair onder professionele beleggers die dagelijks in crypto handelen.

Persoonlijk vind ik de app niet geweldig en vooral erg onduidelijk. Ik laat de app zelf dan ook links liggen.

Bitcoin-wisselkantoren

Bij bitcoin-wisselkantoren kun je jouw euro’s makkelijk omwisselen voor bitcoins. In het Engels wordt zo’n wisselkantoor ook wel een bitcoin broker genoemd.

In Nederland zijn er 11 bitcoin-wisselkantoren actief. Het voordeel aan een wisselkantoor is dat je relatief snel over je coins beschikt. Bij de meeste websites heb je jouw bestelde coins binnen 45 minuten.

Schrik niet als je jezelf moet identificeren bij een bitcoin-wisselkantoor. Sinds 2020 vallen cryptobedrijven namelijk onder het toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). In de praktijk betekent dit dat elk bitcoinbedrijf moet weten wie zijn klant is en waarvoor de klant bitcoins of andere crypto’s wil kopen.

Uitstekende wisselkantoren zijn: BTC Direct uit Nijmegen en SATOS uit Lelystad.

1: BTC Direct

BTC Direct bestaat sinds 2013 en is daarmee een van de oudste bitcoinbedrijven van Nederland. Het bedrijf werd gestart door 3 jonge ondernemers die de droom hadden de bitcoin-wereld voor iedereen toegankelijk te maken.

2: SATOS

SATOS wil jou de middelen gegeven om zelf je eigen bank te kunnen zijn. Het bedrijf bestaat al meer dan 5 jaar en is actief in Nederland en België.

Jarenlang kon je bij SATOS ook bitcoin kopen met contant geld, maar inmiddels is dit geen optie meer.

Extra goedkoop bitcoin kopen?

Wil je extra goedkoop bitcoin kopen en verkopen? Dan wil je goed op de handelskosten letten die een platform vraagt.

Veel kleine cryptobeurzen hebben een (relatief) lage fee. Het nadeel is dat ze alleen geen ‘diepe’ orderboeken hebben. Nee, 0.01 bitcoin kopen wordt waarschijnlijk geen probleem, maar voor grote handelaren zijn kleine partijen niet geschikt.

Als je dus voor grotere bedragen in crypto wil traden, kun je het beste kiezen voor grote exchanges als Kraken of Bitstamp. Daarnaast kun je ook kiezen voor BLOX – de app is namelijk automatisch aangesloten op alle grote cryptobeurzen, waardoor je zelf niet overal een account hoeft aan te maken!

Wanneer kan je het beste bitcoin kopen?

Nee, het is onmogelijk om te bepalen wanneer je het beste bitcoin kopen kunt. Tóch zijn er wel degelijk interessante investeringsstrategieën die je kunt toepassen.

Mijn persoonlijke favoriet is de zogeheten dollar-cost averaging (DCA) strategie. Hierbij spreek je met jezelf af om bijvoorbeeld iedere maand € 100,– te investeren. Het voordeel is dat je niet naar de koers kijkt, je koopt, ongeacht hoe het marktsentiment ervoor staat.

Waarom kopen mensen bitcoin?

Nog nooit kreeg men zó weinig rente over hun spaarrekening. Door de historisch lage spaarrente zijn Nederlanders massaal opzoek naar de beste alternatieve voor sparen.

Sommigen kiezen ervoor om hun hypotheek bijvoorbeeld extra af te lossen en andere geven hun spaargeld uit aan een mooie reis.

Een aantal jaar geleden was dit een tikje ingewikkeld, maar inmiddels is het kopen van bitcoins kinderspel geworden. Je hoeft dus geen computernerd of beleggingsexpert te zijn om te investeren in het digitale muntje.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik bitcoin kopen?

Je kan bitcoin (BTC) op 3 verschillende manieren kopen: via een exchange, broker of een app. Bekijk voor een overzicht ons uitgebreide artikel.

Waar kan ik bitcoin kopen?

Je kan bitcoins makkelijk aanschaffen via de BLOX-app. Deze app is gratis te downloaden op je smartphone. Lees meer in de uitgebreide BLOX-review.

Wat is het beste moment om bitcoin te kopen?

Gisteren! Nee, je kan bitcoin het beste aanschaffen op een vaste dag, bijvoorbeeld de eerste maandag van de maand. Zo voorkom je dat emotie een rol speelt.

Kan ik bitcoin kopen met iDEAL?

Ja! Je kan bij steeds meer partijen bitcoin kopen met iDEAL. Een populaire beurs is het Nederlandse Bitvavo.

Kan ik bitcoin kopen met Bancontact?

Wanneer je bitcoin wil kopen in België, kun je dit het beste doen middels Bancontact. Het eurobedrag wordt dan van je zichtrekening afgeschreven.

Kan ik bitcoin kopen met PayPal?

Nee, bitcoin kopen middels PayPal is geen optie. Er zijn wel genoeg alternatieve. Bekijk hiervoor onze gratis handleiding.

Kan ik bitcoin kopen met contant geld?

Nee, je kan met contant geld (oftewel cash) geen bitcoins meer kopen. In Nederland zijn er geen bitcoin ATM’s meer te vinden.

Kan ik bitcoin kopen met mijn creditcard?

Ja, gelukkig wel! Je kan op verschillende plekken betalen met je creditcard. De meest bekende partijen waar dit mogelijk is, zijn: BTC Direct en BLOX.

Kan ik bitcoin kopen met paysafecard?

Nee, geen enkele (betrouwbare) partij in Nederland biedt de betaalmethode paysafecard aan.

Kan ik bitcoin anoniem kopen?

Nee, het is niet meer mogelijk om anoniem aan bitcoins te komen.